Jíte kaštany jen jednou za rok u stánku, někde na náměstí, na předvánočních trzích? Velká škoda. Jedlé kaštany jsou totiž výjimečnou delikatesou, se kterou velmi rád pracuji. Tady je můj recept na kaštanovou polévku, která zahřeje, zasytí, a hlavně – co je důležité – skvěle chutná.
500g pečených a oloupaných kaštanů
50g šalotka nasekaná
100g očištěné a nakrájené mrkve na menší kousky
150g řapíkatý celer na menší kousky
1,5l kuřecí vývar
1cm oloupaný a nastrouhaný zázvor
50g máslo
0,2 l smetana min 30%
Sůl, pepř, čerstvá petrželka a malá větvička tymiánu
Na rozpuštěným másle krátce orestujeme šalotku, přidáme mrkev, řapíkatý celer, zázvor a 400 g oloupaných pečených kaštanů. Ještě krátce orestujeme, přidáme vývar, sůl, pepř a čerstvé bylinky a pozvolna vaříme 20-30 minut. Potom bylinky vyjmeme a vše rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka a přecedíme. Přidáme smetanu a krátce povaříme. Jako vložku do polévky použijeme zbylé kaštany, které si prohřejeme na másle.
Dobrou chuť přeje Petr John, šéfkuchař Restaurant Ungelt.