Terinka z husích foie gras plněná švestkami je skutečná delikatesa, kterou je nejlepší podávat s kdoulovou marmeládou. Tento recept dokazuje, že na jídlo se musí pomalu.
Terinka
husí foie gras 200g
sušené švestky 20g
Armagnac 0,02l
Portské vino 0,02l
sůl, bílý pepř
Kachní sádlo 500g
Sušené švestky překrojíme na půlky a necháme marinovat v polovině Armagnaku. Foie gras zbavíme žilek, osolíme, opepříme a zastříkneme zbylým Armagnakem a portským vínem. Vložíme do lednice cca na 6 hodin. Poté vyskládáme na potravinářskou folii, přidáme naložené švestky a pevně zabalíme pomocí folie do úhledného válečku. Nakonec ještě zabalíme do alobalu.
Kachní sádlo rozehřejeme na 75 st. a zalijeme jím připravený váleček. Necháme v sádle (v lednici) vystydnou do druhého dne. Druhý den vyjmeme a horkým nožem nakrájíme na jednotlivé porce.
Kdoulová marmeláda
Omyté a nakrájené kdoule 300g
Cukr 180g cukr
Šťáva z jednoho citrónu a pomeranče
Vše vložíme do hrnce, přidáme cca 0,2l vody a rozvaříme do měkka. Poté vše rozmixujeme do hladka a případně ještě svaříme na konzistenci marmelády. Necháme vychladnout

Terinka z husích foie gras plněná švestkami, kdoulová marmeláda
Pokud chcete ochutnat další speciality, neváhejte s návštěvou Restaurantu Ungelt. Jsme v samém srdci Prahy, kousek od Staroměstského náměstí, v kouzelném dvoře Týn.